9.02 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji włoskie grupy klas 1c, i 2c oraz klasa 1cw pojechały do Butera Ristorante Pizzeria w Tarnowcu na warsztaty przyrządzania pizzy.
Każdy uczestnik przygotował pizzę wg własnego pomysłu, także opiekujący się grupą nauczyciele: wychowawcy p. A. Miszkurka – Cich i p. P. Załęski oraz pani od włoskiego G. Kuca.
Warsztaty prowadziła dla nas rodzina ekspertów: Sycylijka Maria, pan Rafał i ich syn Andrea, znany jako Chef Andrea Ruszel, który zarazil się kulinarną pasją od rodziców i rok temu w wieku zaledwie 23 lat został najlepszym włoskim kucharzem w Wielkiej Brytanii, a wcześniej był kilkukrotnym finalistą prestiżowych włoskich konkursów, m.in Cuochi d’Italia.
To była ogromna przyjemność uczyć się od takich specjalistów na temat pizzy, a także obserwować, na czym polega prowadzenie rodzinnego biznesu. Właściciele mają wieloletnie doświadczenie w branży kulinarnej. W tym roku spod rąk 'pizzaiolo’ pana Rafała wyjdzie milionowa pizza, a pani Maria jest wpisana w 2015 roku do Księgi Rekordów Guinessa za największy rzeźbiony tort na świecie wielkości 245 m2, który zdobiła wraz z włoską drużyną.
Cieszymy się, że mamy pod Tarnowem takie wyjątkowe miejsca i że mogliśmy poznać tych inspirujących ludzi.